Vladimír Dlouhý: Vystoupení Velké Británie z EU by byla rána českému exportu

22.01.2016

„Velmi si nepřeji, aby Velká Británie vystoupila z Evropské unie,“ uvedl dnes ekonom a prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý v souvislosti s návštěvou britského premiéra Davida Camerona v ČR a chystaným referendem Britů o vystoupení země z EU. Podle Dlouhého jsou hospodářské vztahy mezi Spojeným královstvím a ČR velmi dobré a vystoupení Spojeného království z EU by byla také rána českému exportu.

Spojené království je pátým největším exportním trhem pro ČR po Německu, Slovensku, Polsku a Francii a 14. největším importním trhem. „Zajímavé ale je, že i přestože jsme relativně malá ekonomika a Británie živě obchoduje s celým světem, jsme pro Británii důležitým importním trhem, což také o něčem svědčí,“ poznamenal Dlouhý.

„Otázkou je, zda by Británie v případě svého vystoupení z EU zůstala součástí jednotného vnitřního trhu. Podle mého názoru bylo euro předčasně zavedený projekt, ale jednotný vnitřní trh, tedy otevřený prostor pro kapitál a lidi, je něco, co je pro ČR zásadní, a je to zásadní i z hlediska vztahů s Británií,“ upozorňuje na další dopady Dlouhý.

Podle Dlouhého je EU v krizi a spouštěčem tentokrát sice byla migrační vlna, ale v Británii by ČR měla vidět partnera. „Ti z nás, kteří stále vidí ČR pevně zakotvenou v EU a kteří přes veškerou kritiku by chtěli zachovat základní vlastnosti EU, jako je otevřený trh, v kritice a ve snaze třeba převést zpátky řadu kompetencí na úroveň národních parlamentů, byť to může znamenat tvrdý politický boj i některé zásadní změny základních unijních dokumentů, bychom měli v Británii vidět našeho významného partnera.“

/hledate-skoleni-delame-je-skoleni-seminare-webinare-komora/