V roce 2018 vzroste HDP o 3,6 procenta. Mzdy se zvýší o 8,6 procenta, masivně se bude investovat do robotů

06.11.2017 Miroslav Diro, Karina Kubelková

Hospodářská komora dnes představila novou pravidelnou aktivitu – bude vydávat kompletní sadu makroekonomických dat pod názvem Komorová národohospodářská prognóza. Dle této predikce se bude tuzemské ekonomice dařit i v příštím roce, kdy růst dosáhne 3,6 procenta. Růst HDP ale bude brzděn nedostatkem kvalifikované pracovní síly.

Ekonomické oživení v eurozóně se projeví ve vyšší zahraniční poptávce a bude táhnout naši ekonomiku spolu s robustní a dominantní domácí poptávkou. Hlavní bariéra růstu současnosti – nedostatek kvalifikovaných sil – se projeví ve výrazném nominálním růstu mezd ve výši 7,4 % letos, a dokonce 8,6 % v roce 2018.

„I vzhledem k vyždímanému trhu práce budou firmy v příštím roce výrazněji než letos investovat, a to především do nových technologií a robotizace,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Růst fixních investic bude činit významných 5,7 % letos a 5,3 % v příštím roce, což se především v následujících letech projeví ve svižnějším růstu produktivity práce a v opětovném pokračování v konvergenci k vyspělým zemím eurozóny.

„Zrychlující se mzdový růst zvětšuje proinflační rizika, která jsou hlavním důvodem pro aktuální zvyšování sazeb ČNB. I v následujícím období bude ČNB zřejmě pokračovat v utahování měnové politiky prostřednictvím zvyšování sazeb. Intenzitu růstu sazeb však bude brzdit uvolněná měnová politika ECB,“ podotkl hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Právě s experty České spořitelny Hospodářská komora spojila síly při využití jejich technického instrumentária v podobě modelu všeobecné ekonomické rovnováhy.

Vývoj se dle Komorové prognózy neobejde bez výrazného zrychlení inflace, která se i přes růst úrokových sazeb bude v roce 2018 pohybovat na horní hranici inflačního pásma ČNB, tedy kolem 3 procent.

Každá Komorová prognóza bude obsahovat speciální aktuální téma – tentokrát jím byla analýza stavebnictví, kterou prezentoval poradce prezidenta Hospodářské komory Petr Zahradník. „Stavebnictví patří v posledních zhruba deseti letech k těm odvětvím, kterým se ne tak úplně daří. Je to dáno zejména vnějšími okolnostmi a dopady ze strany veřejného sektoru. Na vině je také paralyzované územní řízení i velmi komplikované stavební povolování,“ uvedl Zahradník. Také výsledky této analýzy naleznete v příloze.

Komorová národohospodářská prognóza
(Czech Chamber of Commerce Economic Forecast)
6. 11. 2017

UKAZATEL 2014 2015 2016 2017F 2018F