Reakce zástupců české gastronomie na TK vlády

18.11.2021 Miroslav Diro

Zástupci české gastronomie, sdružení v Gastronomické sekci Hospodářské komory, se shodují na tom, že:

  • zavedení systému O-N bude mít zásadní dopady na podnikání v gastronomii i ve službách a vláda tak musí restartovat program Antivirus na ochranu pracovních míst i kompenzační programy včetně kompenzačního bonusu pro živnostníky
  • již dnes jsou propady obratu v některých regionech v desítkách procent
  • kompenzační programy by proto měly být dostupné pro všechny, kterým obrat poklesne o třicet a více procent, a hradit 70 % nepokrytých nákladů
  • s ohledem na dlouhotrvající pandemickou situaci je nutné, aby se podpůrné programy rozběhly co nejrychleji, není možné, aby se podpora vyplácela až za několik měsíců
  • vláda musí také výrazně více investovat do rychlého očkování populace, přijít s finanční motivací pro první dávku u starších spoluobčanů i pro třetí dávku všem, kteří jsou šest a více měsíců po očkování
  • vyzýváme všechny provozovatele, aby dodržovali všechna platná opatření, a pomohli jsme tak zabránit dalšímu výraznému růstu nakažených a dalšímu lockdownu české ekonomiky

Za Gastronomickou sekci Hospodářské komory:

  • Tomáš Prouza, prezident, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR
  • Luboš Kastner, člen představenstva AMSP
  • Kateřina Holnová, výkonná ředitelka, Apron
  • Václav Stárek, prezident, Asociace hotelů a restaurací ČR
  • Aleš Svojanovský, prezident, Česká barmanská asociace
  • Jiří Roith, prezident, Český gastronomický institut
  • Martina Ferencová, výkonná ředitelka, Český svaz pivovarů a sladoven

 

Seznam sekcí a pracovních skupin při Hospodářské komoře České republiky zde

/jak-na-