Při řešení nedostatku kvalifikovaných odborníků sázejí zaměstnavatelé na Národní soustavu kvalifikací

03.10.2013

Více než 250 zástupců zaměstnavatelů, vzdělavatelů a státní správy si dnes 3. října 2013 vyměnilo své zkušenosti ohledně implementace Národní soustavy kvalifikace do praxe. Využili k tomu konferenci Národní soustavy kvalifikací v pražském TOP Hotelu, kterou uspořádalo konsorcium Hospodářské komory ČR, Svazu průmyslu a dopravy ČR a společnosti TREXIMA, spol. s r.o., kde se mimo jiné dozvěděli nejaktuálnější informace o životě Národní soustavy kvalifikací.

Konferenci zahájila náměstkyně ministra průmyslu a obchodu ČR Alexandra Rudyšarová: „Za Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR jsme přesvědčeni, že využití Národní soustavy kvalifikací přinese větší rovnováhu na trhu práce, a ráda bych proto vyjádřila podporu tomuto projektu a ocenila jeho výsledky. Zároveň předpokládám, že v budoucnu dojde k širšímu propojení.“

Na její slova navázal viceprezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Somr. „Jestli bude Evropa v blízké budoucnosti mezi sebou o něco bojovat, bude to souboj o kvalifikované lidi. V situaci, kdy se tato země nachází ve fázi stagnace, a přitom řada firem nemá kvalifikované lidi, je na místě začít využívat nové možnosti. Čeká nás děsivý populační propad a to je výzva, ke které směřuje Národní soustava kvalifikací. Je to hra o budoucnost této země,“ řekl.

Účastníky konference pozdravil také generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR Zdeněk Liška, který informoval o uskutečněných návštěvách regionů a jejich problémech: „Infrastruktura a kvalifikovanost zaměstnanců v technických oblastech – to jsou dvě témata, která řeší všechny kraje. Chceme se proto obrátit i na nové politické reprezentace s požadavkem na výrazné zvýšení konkurenceschopnosti firem v ČR ve smyslu posílení důrazu na technickou kvalifikovanost lidí.“

Hlavní manažer projektu NSK Ivo Jupa pak dodal, že 370 tisíc lidí ročně mění svoji kvalifikaci. „Poměr adeptů k proškolení vůči absolventům počátečního vzdělávání činí 9:1. NSK tedy může řešit devětkrát větší část trhu práce, než je výstup z počátečního vzdělávání. Národní soustavu kvalifikací lze přirovnat ke švýcarskému armádnímu noži, ve kterém se skrývá mnoho potřebného a přesně poskládaného do jednoho místa,“ doplnil.

Více čtěte v tiskové zprávě.

V příloze tiskové zprávy nabízíme výstupy a citace zaměstnavatelů jak využívají Národní soustavu kvalifikací.