Prezident HK ČR zahájil nový školní rok studentů střední odborné školy na pražském Jarově: Řemeslu se začíná blýskat na lepší časy

01.09.2016

Více než 400 žáků Střední odborné školy stavební a zahradnické na Jarově a jejich kantory přivítal dnes v novém školním roce prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Ve svém projevu na půdě školy zdůraznil nutnost vzdělávání v technických oborech, poukázal také na pomalu probíhající změnu v preferencích žáků při výběru studijních oborů.

„Vítám Vás zde jako budoucí pracovníky v perspektivních oborech, které podporují průmyslový a technický rozvoj České republiky. Studujete obory, po jejichž absolvování vás čeká jistota a uplatnění na trhu práce, jsem tedy velmi rád, že vás tu letos vítám v hojnějším počtu než loni,“ uvedl dnes při svém vystoupení prezident HK ČR Vladimír Dlouhý a zároveň upozornil na Národní soustavu kvalifikací, prostřednictvím které i HK ČR nabízí získání celé řady užitečných profesních kvalifikací.

Postupnou změnu kurzu směrem k řemeslným oborům potvrzuje též ředitel školy Miloslav Janeček: „Jsme velice rádi, že stoupá počet žáků v prvních ročnících. Oproti loňsku, kdy nastoupilo 350 studentů, jich letos máme o 60 více. A to přestože počet deváťáků není nijak vyšší, naopak mírně klesl. Nárůst žáků je daný tím, že se o řemesle víc mluví. Rodiče vidí, že řemeslníci se nemají špatně, ti šikovní si mohou dost vydělat. A tak se nebojí je na řemeslo dát. Tento obrat je určitě dobrá zpráva.“

Střední odborná škola stavební a zahradnická vyučuje maturitní, učňovské i nástavbové obory a svým studentům nabízí kvalitní zázemí pro kariérní start. Škola spolupracuje s cechy a řemeslnými společenstvy, během studia mohou žáci vyrazit na zkušenou do ciziny v rámci programu Erasmus+: Leonardo da Vinci – Projekty mobility. Absolventi navíc dostanou na závěr svého studia kromě maturitního vysvědčení nebo výučního listu též celoevropsky uznávaný certifikát Europass.

/nejcastejsi-pracovnepravni-preslapy-zamestnavatelu-webinar-hospodarska-komora/