Prezident HK ČR Vladimír Dlouhý v Mostě

19.01.2015

Prezident Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Vladimír Dlouhý přijal pozvání předsedy Okresní hospodářské komory (OHK) Most Rudolfa Junga a včera 15. ledna 2015 navštívil v doprovodu předsedy Energetické sekce HK ČR Václava Hrabáka Most. Iniciací jeho pracovní návštěvy byl fakt, že v současné době vrcholí práce a diskuse o „Aktualizované státní energetické koncepci“ a tím vyvolaná nutnost vyřešit zásadní problém využívání domácího hnědého uhlí v žádoucím energetickém mixu.

Záměr využití technicky dostupných zásob hnědého uhlí je dlouhodobě blokován tzv. „Územně ekologickými limity těžby na lomech Bílina a ČSA“. A právě podrobné seznámení s touto problematikou bylo hlavním cílem této pracovní cesty. Prezident Dlouhý byl představiteli OHK a vrcholnými manažery dotčených těžebních společností seznámen se zatím nepříliš zdůrazňovanou technickou podstatou problému a reálně očekávatelnými dopady na energetiku a podnikatelské prostředí regionu i státu. Z technického a legislativního hlediska byly zhodnoceny variantní návrhy řešení „limitů“, které dnes k diskusi prezentuje ministr průmyslu a obchodu ČR. Vladimír Dlouhý se v diskusi se zúčastněným primátorem města Most Janem Paparegou, předsedkyní Hospodářské a sociální rady Mostecka Helenou Veverkovou a s hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem seznámil s jejich stanovisky o nutnosti dalšího pokračování těžby uhlí „za limity“ a o sociálních dopadech předčasného ukončování těžby na dole ČSA. Součástí pracovní návštěvy byla také prohlídka povrchového lomu Vršany a špičky rekultivační a revitalizační činnosti, kterou je bezesporu Mostecký Hipodrom.

Prezident HK ČR obdržel veškeré informace, aby se mohl v dané problematice „limitů“ orientovat a vytvořit si věcnými a technickými argumenty podpořený názor k diskusi a komorovému stanovisku.

/konference-hr-chytre-nejvetsi-akce-roku-v-cr-pro-personalisty-hospodarska-komora/