Podnikatelé se dnes vrací z Gruzie a Arménie. Řada z nich si z mise přiváží konkrétní kontrakty

15.02.2016

Podnikatelé se dnes vrací z podnikatelské mise v Gruzii a Arménii. Na cestě doprovázeli ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. V obou zemích uspořádala HK ČR ve spolupráci s Komorou pro hospodářské styky se SNS úspěšná podnikatelská fóra.

Gruzie:Více než stovka gruzínských firem dorazila ve středu na jednání s českými firmami v Tbilisi. Gruzie se představila jako země se stabilním bankovním sektorem a s nabídkou konkrétních investičních příležitostí zejména v oborech energetiky, infrastruktury, zemědělství, potravinářství či například chemického průmyslu. „Gruzie je již z historického hlediska naším tradičním partnerem. Proto jsem rád, že jsou v naši delegaci firmy jako např. Škoda Vagonka, Škoda Electric, PSJ, ICZ, Škoda Praha, Bonatrans group a mnoho dalších, které sem přijíždějí s nabídkou konkrétní spolupráce. Je mi také proto potěšením, že dnes mohu podepsat s našim partnerem – Gruzínskou obchodní a průmyslovou komorou Memorandum o spolupráci,“ uvedl ve svém vystoupení viceprezident HK ČR Bořivoj Minář.

• Jednali jsme s generálním ředitelem gruzínských drah ohledně dodávek 45 kusů elektrických lokomotiv pro gruzínské dráhy,“ informoval Viktor Vachata, manažer prodeje Škoda Electric.
  • Tématem našich jednání byla nejen distribuce našeho piva, ale i možnost investice do výstavby pivovaru. Byli jsme si prohlédnout již konkrétní pozemky pro tento účel,“ řekl majitel pivovaru Svijany Miroslav Kučera.
  • Našli jsme zajímavého partnera, který vybudoval nové říční spojení Passau, Constanta s propojením na Potty (gruzínsky přístav), což je dobrá zpráva pro naše české zákazníky,“ uvedl Petr Mikel, marketingový  manažer logistické firmy EGT Express CZ.

Arménie:Na podnikatelské fórum dorazilo rovněž přes sto potencionálních partnerů. Ministr ekonomiky Arménie, který na fóru rovněž vystoupil, ocenil velmi dobré historické vztahy s Českou republikou, vynikající zvuk českých výrobků a poukázal na vstřícné podmínky pro zahraniční investory.

• Firma Bonatrans v Arménii jednala o možnosti dodávek železničních kol a kol pro dopravní podnik v Jerevanu,“ říká její manažer Pavel Kufa.
  • Společnost Mautilus  vedla jednání s arménskými televizními stanicemi, které spustily digitální vysílání o dodávce HBBTV technologií. „Tato jednání jsou součástí dlouhodobého plánu expanze na Balkán a do zemí bývalého Sovětského svazu,“ informoval Petr Mazanec, jednatel společnosti.

Dnešní den podnikatelé zakončí prohlídkou arménské jaderné elektrárny. I zde se totiž nabízí potencionální možnosti spolupráce s vybranými českými firmami.

/nejcastejsi-pracovnepravni-preslapy-zamestnavatelu-webinar-hospodarska-komora/