Petr Kužel exkluzivně k uděleným Řádům Vavřínu 2012

05.04.2013

Řády Vavřínu 2012 určené významným osobnostem znají své laureáty. Hospodářská komora České republiky jejich jména odtajnila dne 3. dubna 2013 v rámci slavnostního galavečera. HK ČR letos v rámci druhého ročníku rozdala celkem 26 těchto prestižních ocenění.

Pane prezidente komu jsou Řády Vavřínu určeny a kdo může laureáty Řádů nominovat?

Řád Vavřínu je určen nejen podnikatelům, ale i špičkovým odborníkům, umělcům a významným osobnostem. Řád je rozdělen do čtyř kategorií – zlatý, platinový, křišťálový a nejvyšší diamantový. Nominovat nositele Řádu Vavřínu může široká veřejnost. Letos tak mohli návrhy nominantů zasílat lidé z celého světa. Ze 187 nominantů pak komise a porota vybrala celkem 26 laureátů. Jsem přesvědčen, že i letos jak komise, složená ze zástupců HK ČR a Živnostenských společenstev, tak i porota ve které zasedli profesoři, či herci, vybrala laureáty s nejvyšší možnou mírou svědomitosti.

Čím se liší toto ocenění od ostatních?
Zásadní odlišností je skutečnost, že se nejedná o soutěž. Řád Vavřínu je ocenění udělované Hospodářskou komorou České republiky určené lidem z byznysu, vědcům, hercům, zkrátka a dobře všem těm, kteří své profesi dlouhodobě dávají něco „navíc“. Vždy se jedná o špičkové odborníky, kteří celé společnosti dávají nejen um, ale i celé své srdce. Vše bez ohledu na vlastní zájmy.

Kdyby jste měl možnost více zmínit některé z oceněných, kdo by to byl a proč?
Rád bych vyzdvihnul ocenění například Františka Holce, viceprezidenta HK ČR a předsedu Svazu podnikatelů v oboru technických zařízení. Je to dlouhodobý bojovník za kulturu podnikání a rovnost podmínek především pro malé firmy, živnostníky. František Holec je jednoznačně tím, kdo si za celoživotní práci ocenění v podobě Řádu Vavřínu zaslouží. Dále je to rovněž Helena Štáchová, ředitelka loutkového divadla Spejbla a Hurvínka, které je rodinným stříbrem České republiky, a které zasahuje děti i dospělé po celém světě. Mezi laureáty jsou samozřejmě i podnikatelé. Dalibor Dědek, zachránce Jablotronu nebo Vladimir Ermakov, podnikatel působící na českém trhu, který je však maximálně aktivní v oblasti dětské charity. V neposlední řadě nám bylo ctí, že mezi nominovanými byl i prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Mezi oceněnými byl i scénárista a režisér Matej Mináč, který byl oceněn nejen pro natočení velmi emotivního snímku “Nicholas Winton – Síla lidskosti“, který připomíná dobu za 2. Světové války, ale hlavně proto, že nápad dostat tyto informace pomocí kinematografie do škol posunulo tento projekt na velmi důležitou úroveň pro pochopení strastiplné cesty židovských dětí novodobou generací. Zde bych chtěl rovněž připomenout, že velké poděkování patří i předsedkyni Poslanecké sněmovny PČR Miroslavě Němcové, která přesvědčila tehdejšího ministra školství a kultury, že takový projekt je třeba maximálně podpořit. Nemohu opomenout ani Věru Čáslavskou, Ivu Holmerovou, Karla Lopraise a samozřejmě tím, kdo byl oceněn nejvýše, byl Šimon Pánek, který si Řád diamantového Vavřínu převzal od laureátky tohoto nejvyššího ocenění pro rok 2011, Medy Mládkové. Jsem přesvědčen, že práce Šimona Pánka, zakladatele nadace Člověk v tísni byla diamantovým Řádem oceněna právem. Jedná se o člověka, který letitě pomáhá těm, kteří se nevlastní vinou ocitli v krajní nouzi. Dnes je organizace Člověk v tísni nejen charitativní organizací, ale reálnou silou, která dokáže pozitivně ovlivnit osudy tisíců lidí kdekoli na světě a právě Člověk v tísni je tím, kdo je na postižených místech planety často dříve než OSN. Rovněž si vážím skutečnosti, že jedním z mnoha předávajících byl i ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba.

www.vavriny.cz

Petr Kužel, prezident HK ČR živě hostem pořadu Ekonomika ČT 24 (21:50):

/konference-hr-chytre-nejvetsi-akce-roku-v-cr-pro-personalisty-hospodarska-komora/