Mazánek: Investice v těžebním průmyslu jsou pro makedonskou ekonomiku extrémně důležité a představují tak významnou příležitost pro české firmy

11.02.2016

Podnikatelská mise HK ČR se dnes vrací z návštěvy Turecka, Makedonie a Řecka, kam doprovázela ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka. Cesty se zúčastnili podnikatelé z oblasti těžebního průmyslu, dopravního sektoru, zdravotnictví a farmacie, energetiky a služeb.

V Turecku, Makedonii i Řecku HK ČR ve spolupráci s partnerskými komorami uspořádala podnikatelská fóra a na ně navazující bilaterální jednání českých a tuzemských firem. Všechna fóra zaznamenala významnou účast místních podnikatelských subjektů. V Izmiru fórum zahajoval prezident Izmirské obchodní komory, v Makedonii dokonce makedonský ministr zahraničí spolu s ministrem zahraničních věcí ČR Lubomírem Zaorálkem. Podnikatelská delegace dnes svou misi končí v Řecku, kde probíhají setkání s představiteli místní podnikatelské komunity v Aténách a na ostrově Lesbos.Kromě obchodně-ekonomické spolupráce byla v rámci řady jednání zmíněna i problematika zahraničních investic s důrazem na potenciální a prioritní oblasti. Příkladem může koncepce makedonské vlády v oblasti investičních stimulů pro zahraniční podniky, jež projevují zájem o investice do rozvojových a průmyslových zón.

• Petr Bohatý, obchodní a technický ředitel společnosti TRANSYS, jež se zabývá výrobou pásových dopravníků, nyní zvažuje možnost kooperace s Tureckem v oblasti manipulace s materiálem. V případě makedonského trhu společnost plánuje dodávky zařízení v rámci makedonskou vládou připravované koncepce rozšíření místních dolů.
  • Jednatel firmy Law & Finance David Adamovič úspěšně dojednal start-up projekt v ČR s izmirskou společností.
  • Marcela Kaňková, obchodní ředitelka společnosti Dr. Müller Pharma, navázala na misi řadu nových kontaktů. V Makedonii jednala o možné výrobě jejich léků v ČR.
  •  Olena Žáčková, obchodní ředitelka firmy VYRTYCH, jednala se svým zástupcem v Izmiru o reexportech do Íránu.

„Investice v těžebním průmyslu jsou extrémně důležité pro makedonskou ekonomiku a jsou tak významnou příležitostí pro příslušné české firmy. Pokud jde o Turecko, pak zde je nutno zmínit energetický sektor a samostatně oblast obnovitelných zdrojů,“ uvedl vedoucího podnikatelské mise Ilji Mazánek, předseda Zahraniční sekce HK ČR.

/jak-na-