Makroekonomická mozaika: Nic převratného s inflací, ani nezaměstnaností

11.10.2016

Meziměsíční zářijový pokles hladiny spotřebitelských cen o 0,2% vedl v důsledku k hodnotě meziroční inflace ve výši 0,5% (tedy o 0,1 procentního bodu méně než v srpnu). Tato informace v zásadě znamená setrvání na rekordně nízkých inflačních hodnotách, které by měly v průběhu měsíc příštích narůstat jen velmi málo, leč zvláště v příštím roce se setrvale přibližovat směrem k inflačnímu cíli. V aktuálním inflačním vývoji lze na sklonku turistické sezóny pozorovat poslednbí úbytek do té doby alespoň velmi nízkých projevů poptávkových impulsů. Inflační vývoj tak prozatím nikterak nenahrává tomu, aby ČNB v dohledné době učinila výstup ze své stávající politiky kursového závazku, když navíc v obdobném duchu se vyvíjí inflace i v ostatních zemích EU.

Míra nezaměstnanosti se vydala cestou dalšího snížení, když v září dosáhla na 5,2%; počet uchazečů o práci klesl pod 380 tisíc, neobsazených volných míst bylo více o 5% v porovnání s předchozím měsícem – téměř 141 tisíc. Strukturální situace na trhu práce tak zůstává napjatá, když neobsazení volných pracovních míst, která jsou k dispozici, podrývá rozvojové příležitosti podnikatelů prakticky ve všech odvětvích, což se projevuje v silném tlaku na mzdový růst.Petr Zahradník, poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV)

/nejcastejsi-pracovnepravni-preslapy-zamestnavatelu-webinar-hospodarska-komora/