Komory jsou součástí řešení uprchlické krize

16.10.2015

Řešení uprchlické krize bylo dnes na programu plenárního zasedání Evropské asociace obchodních a průmyslových komor EUROCHAMBRES. Komory jsou součástí řešení uprchlické krize a mají zájem na integraci uprchlíků. Odpověď na řešení se liší dle toho, zda se jedná o zemi, do které uprchlíci přicházejí, zemi transitní či zemi destinace. Za komory, které nejvíce pociťují příliv uprchlíků, promluvil prezident turecké komory Rifat Hisarciklioglu, který připomněl, že řada uprchlíků neměla na výběr a musela opustit své domovy. Za země destinace vystoupil zástupce německé komory a rovněž prezident EUROCHAMBRES Richard Weber. Německo očekává půl milionu příchozích uprchlíků ročně a lze očekávat, že je bude Německo v několika dalších letech hostit. Německá průmyslová a obchodní komora reaguje na příliv uprchlíků. Implementuje přes 80 projektů, jež pomáhají uprchlíky integrovat do vzdělávání, zaměstnání či podnikání.

„Hospodářská komora České republiky má na řešení uprchlické krize odlišný pohled než někteří vrcholní představitelé ČR,“ informoval delegáty Vladimír Dlouhý, prezident HK ČR. „Chceme být součástí řešení. V ČR, která je transitní zemí, chybí pracovní síla. Příští týden začneme vytvářet fond pro financování inkluze mladých azylantů do odborného vzdělávání a zaměstnání,“ dodal Dlouhý.

Na zasedání si evropské komory zvolily na další dva roky ze svých řad prezidenta EUROCHAMBRES, kterým se opětovně stal Richard Weber ze sárské komory. Viceprezidenty se pro rok 2016 stali André Marcon, prezident CCI France, Andrzej Arendarski, prezident polské komory, Michl Ebner, prezident boloňské komory, Miquel Valls i Maseda, prezident barcelonské komory, Martha Schultz, viceprezidentka rakouské komory a Rifat Hisarciklioglu, prezident turecké komory. V radě ředitelů EUROCHAMBRES v roce 2016 zasedne za Hospodářskou komoru České republiky její prezident Vladimír Dlouhý, viceprezidentka HK ČR Irena Bartoňová Pálková se stala členkou rozpočtového výboru EUROCHAMBERS.

/nejcastejsi-pracovnepravni-preslapy-zamestnavatelu-webinar-hospodarska-komora/