Komentář tajemníka Hospodářské komory ČR Tomáše Vrbíka – HK ČR: důrazně odmítáme zvýšení daní

20.11.2015

Požadavek odborů zvýšit daně z příjmů právnických osob a akcentovat majetkové daně považujeme za naprosto nepřijatelný, obzvláště při současné téměř bezkonkurenčně vysoké úrovni odvodů na sociální a zdravotní pojištění,“ komentuje dnešní prohlášení šéfa ČMKOS Josefa Středuly tajemník Hospodářské komory ČR Tomáš Vrbík.

Dodává, že návrh zvýšit daně je čirým populismem a stejně jako některé další dnes zveřejněné návrhy odborů vychází z bezbřehého a nebezpečného paušalizování, které podnikatelská sféra nemůže akceptovat. Na některé věci však podle něj má HK ČR stejný anebo podobný názor jako odbory. Příkladem je i růst mezd, který odbory v posledních měsících považují za jádro potřebné hospodářské politiky. „Nemyslíme si, že by nízké mzdy měly být jediným či hlavním opěrným pilířem konkurenceschopnosti české ekonomiky. Zastáváme názor, že by růst měly. To si ostatně myslí i naši členové, kteří, jak vyplynulo z naší nedávné ankety, mzdy zvyšovali, zvyšují a zvyšovat budou. Samozřejmě ale, a to je třeba silně podtrhnout, protože to je správné, v závislosti na reálné výkonnosti jejich firmy,“ zdůraznil Tomáš Vrbík.

/jak-na-