Hospodářská komora: Senát dnešním rozhodnutím dal spravedlivě naději vedle nájemců také pronajímatelům

17.04.2020 Miroslav Beneš

Hospodářská komora vítá dnešní rozhodnutí Senátu, který vrací návrh zákona ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru na nájemce prostor sloužících k podnikání (tisk 239) k přepracování do Poslanecké sněmovny. Horní komora mj. schválila pozměňovací návrh umožňující pronajímatelům poskytnout až 80% státní záruky za nezaplacené nájemné v době koronavirové krize. Návrh tak pamatuje i na skupinu podnikatelů, na kterou původní návrh schválený sněmovnou nemyslel.

„Dlouhodobě jsme na Hospodářské komoře upozorňovali, že by měl být návrh ušitý horkou jehlou v Poslanecké sněmovně korigován tak, aby pronajímatelé, kteří budou výpadkem v příjmech z nájemného postiženi nejvíc, obdrželi od státu alespoň částečnou finanční kompenzaci. Tato varianta se nyní díky senátorům vrací do hry,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Podobný postoj zaujali senátoři i ke včera projednávanému bodu upravujícímu nájemní vztahy mezi majiteli a nájemci bytů. I v tomto případě horní komora vrátila poslancům návrh zákona s tím, že navrhuje 80% garance nezaplacených nájmů pro pronajímatele. „I v realitním oboru působí značná část podnikatelů. Ani na ně by neměl stát přenášet břemeno nezaplaceného nájemného, kvůli čemuž by nebyli schopni plnit své závazky. A je dobře, že ani na ně senátoři nezapomněli,“ uzavírá Dlouhý, a proto s výhradou, že čert bývá někdy skryt v detailu, doporučuje poslancům, aby se přiklonili k senátní verzi obou zákonů.

Roušky a respirátory pro vaše zaměstnance skladem