Hospodářská komora ČR přichází s námětem jedné paušální daně, která má zjednodušit život podnikatelům

27.05.2016

Ulehčit podnikatelům od administrativy slibuje návrh principu jedné paušální daně, který dnes představila Hospodářská komora ČR (HK ČR) na svém celorepublikovém sněmu v Olomouci. Jedna paušální daň by mohla nahradit současnou daň z příjmů fyzických osob a pojistné odvody na zdravotní a sociální pojištění.

„Podnikatelé by tak místo vyplňování tří různých formulářů, komunikace s různými institucemi a postupné odesílání peněz na různé účty řešili pouze jednu platbu finančnímu úřadu. Ten by pak částku přerozdělil mezi další instituce – tedy správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně,“ nastínil na sněmu prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

V praxi by živnostník jednou ročně poslal finančnímu úřadu zákonem danou pevnou částku. Konkrétní parametry by respektovaly dnešní úroveň odvodového zatížení drobných podnikatelů, zjednodušily by však systém placení, komunikace a kontroly ze strany státu.

„HK ČR chce zahájit diskusi nad tímto tématem, oslovíme všechny relevantní politické strany a další experty pro vytvoření přijatelného konkrétního modelu, který by tuto naši myšlenku naplnil. Věříme, že myšlenka nalezne odezvu mezi politiky, tak aby se stala jedním z východisek programů politických stran pro příští volební období,“ uvedl Dlouhý.

Paušály by měly být podle ředitele Odboru legislativy, práva a analýz HK ČR Ladislava Minčiče takové, aby pro podnikatele představovaly zajímavou konečnou daň. „Jedna paušální daň by měla snížit administrativu živnostníků a navíc by neměla negativně ovlivnit veřejné finance,“ podotýká Minčič.

Publikace