Hospodářská komora ČR podporuje obchod s Íránem dlouhodobě. Aktivitu vlády vítá

22.05.2017

Česká vláda dnes projednala a schválila materiál o spolupráci České republiky a Íránu. Dokument z pera ministerstva financí umožňuje snazší přístup na íránský trh a zároveň chrání české investice prostřednictvím mechanismu mezinárodních arbitráží. Sjednání Dohody je přínosem pro spolupráci České republiky s Íránem v ekonomické oblast. Hospodářská komora ČR tuto aktivitu na vládní úrovni vítá. I proto, že se na íránský trh zaměřuje dlouhodobě.

Osmdesátimilionová země je obrovskou příležitostí pro české firmy. A to v řadě oborů. Kromě strojírenství nebo farmaceutického průmyslu je v této zemi zájem o energetiku, ochranu životního prostředí nebo vědecký výzkum. Podle Hospodářské komory ČR je klíčová také historie vzájemné obchodní výměny, která velmi úspěšně fungovala už za první republiky. „I když od dob první republiky uplynulo téměř jedno století, české výrobky mají v Íránu stále velmi dobré renomé,“ řekl předseda Zahraniční sekce Hospodářské komory ČR Ilja Mazánek. Historicky první podnikatelská mise do této země pod záštitou Hospodářské komory ČR se uskutečnila už v roce 2014. Tedy ještě předtím, než se Írán vyvázal z dlouhodobé izolace a sankcí ze strany západních ekonomik. Hospodářská komora ČR tehdy připravila dobrou půdu pro budoucí kontrakty. O rok později následovala další mise, která už přinesla několik konkrétních projektů mezi českými a íránskými firmami. Hlavně v oblasti strojírenství nebo farmaceutického průmyslu. Od té doby Hospodářská komora ČR Írán navštívila ještě dvakrát. Kromě jednotlivých akcí a misí pracuje Hospodářská komora ČR na obnově vzájemné spolupráce kontinuálně. Stěžejní platformou pro české firmy je projekt Brána do Persie, který nabízí komplexní servis pro všechny zájemce o rozvoj obchodu s Íránem. Účastníci programu získávají exkluzivní přístup k nástrojům, kterými Hospodářská komora ČR jejich aktivitu na íránském trhu podporuje. Ať už formou podnikatelských misí, ekonomických fór, veletrhů nebo přístupem na internetový portál se všemi nezbytnými informacemi a zkušenostmi. V současné době se akcí zaměřených na Írán účastní celkem dvě stovky českých firem. Hospodářská komora ČR proto velmi vítá, že si i politici uvědomují obrovský potenciál íránského trhu pro české firmy a že chce navázat na intenzivní obchodní výměnu, jaká probíhala už před téměř sto lety.Hospodářská komora ČR se na Írán zaměří i v nejbližších týdnech. 20. června proběhne česko-íránské podnikatelské fórum s Tabrízskou komorou za účasti víc než dvacítky firem. V rámci něho proběhnou i konkrétní B2B jednání. 30 června pak proběhne kulatý stůl Den Íránu se zaměřením na tuzemské firmy. V říjnu tohoto roku by se měla pod hlavičkou Hospodářské komory ČR uskutečnit již pátá podnikatelská mise do Íránu v rámci mezinárodní strojírenské výstavy, která proběhne začátkem října v Teheránu.

/nejcastejsi-pracovnepravni-preslapy-zamestnavatelu-webinar-hospodarska-komora/