HK ČR: Thajsko je vstupní branou do Asie

04.04.2013

Dne 3. dubna 2013 organizovala Hospodářská komora České republiky společně s ambasádou Thajského království kulatý stůl na téma: „THAJSKO, vstupní brána do Asie“. Akce se zúčastnilo téměř 50 českých firem. V rámci kulatého stolu vystoupil mj. viceprezident HK ČR Josef Cílek a velvyslanec Thajského království Vitavas Srivihok.

Thajského dne se zúčastnil i zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a zástupce thajské investiční agentury (Thailand Board of Investment) Chanin Khaochan, který shrnul nevýznamnější průmyslové obory, ve kterých je Thajsko silné. Jde především o energetiku, obnovitelné zdroje energie, strojírenství, medicínské vybavení a potravinářský průmysl. Tato agentura nabízí veškeré asistenční služby při založení firmy v Thajsku (i se 100% zahraničním kapitálem), asistenci při vyhledávání partnerů a vyřizování formalit.

Thajský den byl Hospodářskou komorou České republiky zorganizován jako součást seriálu představování zemí zajímavých pro český zahraniční obchod, především pro export (dle Exportní strategie ČR 2012-2020 patří Thajsko mezi tzv. zájmové země). Cílem akce bylo jednak poskytnout konkrétní a aktuální informace o Thajsku, ale také dát českým firmám příležitost diskutovat praktické otázky přístupu na thajský trh.

Thajské království je poměrně otevřenou ekonomikou, poskytuje zajímavé obchodní příležitosti pro české firmy společně s rozsáhlými daňovými výhodami pro zahraniční investory, jako např. osmileté daňové prázdniny a dalších 5 let jen 50% zdanění. Podrobnější informace lze nalézt na stránkách www.boi.go.th. Zároveň se Thajsko prezentuje jako brána do sdružení 10 asijských zemí, tzv. ASEAN, které mj. zahrnuje Indonésii, Malajsii a další země. Při tomto sdružení funguje speciální databáze pro vyhledávání partnerů: www.asidnet.org. V rámci diskuse u kulatého stolu zazněly náměty na téma jak nalézt spolehlivého partnera, jak financovat export, jaké služby nabízí ambasáda Thajského království v ČR včetně své investiční agentury, výhody správné logistiky a v neposlední řadě i význam kulturních odlišností jak v běžném chování, tak při obchodních jednáních.

HK ČR má v plánu realizaci dalších podobných akcí, pro rok 2013 připravuje např. Den Pekingu, Korejský den, Den Brazílie (v rámci seriálu Dny Latinské Ameriky), Den Ruska, Den Chile (také v rámci seriálu) a další.