HK ČR podepsala memorandum s Korejskou obchodní a průmyslovou komorou

25.09.2014

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) uspořádala v Praze dne 24. září 2014 Česko-korejské podnikatelské fórum, a to při příležitosti návštěvy delegace korejského Ministerstva obchodu, průmyslu a energetiky a delegace Korejské hospodářské a průmyslové komory v ČR.

Podnikatelského fóra se zúčastnilo přes 40 českých firem, které měly v jeho první, dopolední části jedinečnou možnost se na půdě Hospodářské komory ČR představit před korejskými protějšky. Firmy reprezentovaly obory strojírenství, elektrotechniku a zastoupena byla i logistika, či výroba optických zařízeních.

„Hospodářská komora dlouhodobě podporuje cíl diverzifikovat český export a podporovat naše firmy při hledání nových odbytišť pro jejich zboží. Korejská republika je dalším teritoriem, ve kterém dlouhodobě spatřujeme veliký potenciál, a to jak pro vývoz, tak i dovoz a v neposlední řadě i investice,“ zmínil úvodem viceprezident HK ČR Bořivoj Minář a dodal: „I nadále hodláme nahlas říkat fakt, že české firmy patří mezi nejlepší na světě, mají velmi dobrou reputaci, a v porovnání kvalita, cena a flexibilita nemají významné konkurence. Podepsání Memoranda o vzájemné spolupráci mezi Hospodářskou komorou a Korejskou komorou je významný důkaz úspěšných vzájemných obchodních vztahů, které tímto aktem nepochybně povedou k jejich dalšímu rozvoji.“ Na viceprezidenta HK ČR Mináře dále navázal i viceprezident Korejské hospodářské a průmyslové komory pan Dong-Geun Lee: Již od konce 19. století, kdy se zde začaly vyrábět automobily a země se stala sedmou průmyslově nejvyspělejší zemí světa, je Česká Republika světovým hegemonem v oblasti strojírenské výroby. Svou polohou v srdci Evropy navíc působí jako velice důležitý uzel dopravy a zahraničního obchodu. Česko je také místem, kde se harmonicky snoubí ekonomický a kulturní rozvoj, a já si hluboce si vážím toho, že se naše obchodní fórum koná právě zde.“

Objem zahraničního obchodu obou zemí se kontinuálně zvětšuje, přičemž po roce 2011, kdy v červenci vstoupila v platnost Dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Koreou (EU FTA), vzrostl o 50 %.

Rovněž objem korejských investic do České Republiky se do roku 2013 zvětšil 156násobně a dosáhl výše 1,49 miliardy dolarů, což je po Polsku druhá největší částka v Evropě. Česká Republika se v současnosti stává hlavní cílovou oblastí investic korejských podniků v Evropě.

Na úvodní slova zástupců Komor navázalo i vystoupení Vladimíra Bärtla, náměstka ministra průmyslu a obchodu ČR, pana Kyong –lim Choia, náměstka ministra obchodu, průmyslu a energetiky Korejské republiky a slavnostního zahájení fóra se zúčastnil i J.E. Ha Yong Moon, velvyslanec Korejské republiky v ČR.

Vyústěním podnikatelského fóra pak byl slavnostní podpis Memoranda o vzájemné spolupráci mezi HK ČR a Korejskou hospodářskou komorou, které před českými a korejskými firmami podepsal viceprezident Minář a jeho protějšek pan Dong-Geun Lee.

/konference-hr-chytre-nejvetsi-akce-roku-v-cr-pro-personalisty-hospodarska-komora/