HK ČR partnerem CHINA INVESTMENT FORUM 2013

14.11.2013

Hospodářská komora České republiky byla ve dnech 12. – 14. listopadu 2013 partnerem 5. ročníku pražského Čínského investičního fóra – CHINA INVESTMENT FORUM, organizovaného Smíšenou česko čínskou komorou vzájemné spolupráce. Záštitu nad letošní akcí převzal prezident České republiky pan Miloš Zeman.

„Snahou nás všech je zvýšení hospodářského růstu, růstu vzájemného přátelství a provázanosti,” zmínil v rámci hlavního jednacího dne Petr Kužel, prezident HK ČR a pokračoval: „Nové obchodní příležitosti společně se sdílením informací jsou ale rovněž potřeba. To vše dlouhodobě zajišťuje nejen Hospodářská komora, ale i česká a čínská vláda, či velvyslanectví, kterým od všech podnikatelů bez ohledu na velikost patří velké poděkování.“

Jako doprovodnou akci China Investment Forum 2013 zorganizovala Hospodářská komora České republiky dne 14. listopadu 2013 Česko-čínský kulatý stůl. Na přípravě a realizaci spolupracovala Smíšená Česko-čínská komora vzájemné spolupráce jako hlavní organizátor China Investment Forum 2013 a záštitu nad kulatým stolem převzalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

Čínská delegace vedená viceprezidentem Čínské mezinárodní obchodní komory pro soukromý sektor p. Yanguo Wangem a zastupující sektory jako petrochemii, elektroniku, reality a další se setkala s více než dvacítkou českých protějšků, se kterými projednala možnosti společných projektů.

Podle viceprezidenta HK ČR Josefa Cílka je možné v řadě oborů navázat na dlouhodobou spolupráci českých a čínských firem, především ve strojírenství, energetice, chemickém průmyslu i dalších oborech. V příštím roce slaví obě země 65. výročí navázání diplomatických vztahů a poslední období je provázeno oteplováním na úrovni politiky, která samozřejmě ovlivňuje i hospodářské vztahy.

China Investment Forum 2013 i Česko-čínský kulatý stůl jako jeho doprovodná akce bylo organizováno v rámci tzv. Varšavské iniciativy, která od minulého roku stojí v popředí strategie sbližování ČLR s regionem střední a východní Evropy.

Prezident HK ČR Petr Kužel se setkal mj. i se svým čínským protějškem. V rámci hlavního jednacího dne vystoupil nejen předseda vlády ČR Jiří Rusnok, ale i prezident HK ČR Petr Kužel.

/konference-hr-chytre-nejvetsi-akce-roku-v-cr-pro-personalisty-hospodarska-komora/