Guvernér České národní banky jedním z laureátů Merkurových medailí

13.06.2016

Za významnou podporu v oblasti podnikání, úsilí o rozvoj českého hospodářství či zahraničního obchodu získalo v předvečer 28. sněmu Hospodářské komory ČR ocenění 34 osobností a organizací. Je mezi nimi také Miroslav Singer – exguvernér České národní banky. Merkurovy medaile oceněným předalo prezidium Hospodářské komory České republiky.

Medaili propůjčil jméno římský bůh obchodu. Její premiérové udělování se odehrálo v roce 2013 při příležitosti oslav 20 let Hospodářské komory ČR. Letos Komora předala celkem 8 zlatých, 13 stříbrných a 13 bronzových medailí osobnostem a organizacím české ekonomiky.

Pro exguvernéra České národní banky Miroslava Singera se zlatá Merkurova medaile stane připomínkou jeho zásluh za udržování stabilního ekonomického prostředí. Mezi dalšími laureáty zlaté medaile je například předseda představenstva společností Vesna a.s. a Evona a.s. Lubomír Motyčka za stabilizaci a rozvoj v textilním průmyslu, vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Jan Michal, dále Helena Veverková, která se významným podílem zasloužila o vybudování významného postavení OHK Most, nebo Veletrhy Brno a.s.

„Je mi velkou ctí, že mohu předat ocenění lidem, kteří přispěli české ekonomice. Jejich práce není důležitá jenom pro odborníky nebo specifický okruh obchodníků, ale v důsledku pozitivně ovlivňuje všechny. Myslím, že je správné na takové úspěchy upozorňovat. Merkurova medaile je jedním z prostředků,“ podotkl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Zlatou Merkurovu medaili získali:

Jan Michal, Lubomír Motyčka, František Vacek, Miroslav Singer, Alexander Šafařík-Pštrosz, Jaroslav Schön, Helena Veverková, Veletrhy Brno a.s.

Stříbrnou Merkurovu medaili získali:
Andrzej Bartós
Vladimír Holaj
Miloš Huryta
Jan Grézl
Jiří Kaštovský
Antonín Mroček
Petr Očko
Miroslav Paloncy
Stanislav Pechník
René Sommer
Karel Suda