Dlouhý o podnikatelské misi do Ruska: Příležitostí pro byznys je veřejná doprava i vodohospodářství

15.11.2017

OTÁZKY & ODPOVĚDI PRO PREZIDENTA HK ČR

Podnikatelskou misi doprovázející ve dnech 21. až 24. listopadu prezidenta republiky Miloše Zemana na jeho státní návštěvě Ruské federace povedou prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Tato mise, na níž spolupracují Hospodářská komora a Svaz průmyslu ve spolupráci s Komorou pro hospodářské styky se zeměmi SNS, se stane co do počtu účastníků největší podnikatelskou misí v 25leté historii České republiky.

Kteří podnikatelé odletí na misi?

Vladimír Dlouhý: Delegaci podnikatelů bude tvořit asi 130 zástupců byznysu z různých oborů. Nechybí v ní výrobci automobilů, traktorů, komponentů pro vlaky a metro, turbovrtulových motorů, čerpadel, důlních strojů, dále pak společnosti zabývající se opravou vrtulníků a letadel, inženýringem a dodávkami pro jadernou energetiku nebo lázeňskými službami. Mezi účastníky jsou také zástupci z oblasti finančnictví, potravinářství nebo textilního průmyslu. Firmy si náklady spojené s účastí na misi samozřejmě hradí samy.

Export českých firem do Ruska letos meziročně stoupl od ledna do srpna o 14 procent na 54 miliard korun. Po letech propadů tak vývoz opět nabral růstový trend. Problémem jsou ale protiruské sankce.

Vladimír Dlouhý: Dnes víme, že Evropskou unií v roce 2014 zavedená sankční opatření původně na jeden rok budou trvat nejméně do konce roku 2018. Hospodářská komora je proti sankcím a potvrdilo se, že neplní svůj účel. Bohužel jen negativně dopadají na české firmy. Obzvlášť na ty, pro které byl ruský trh klíčový.

Delegaci budou tvořit nejen firmy, které již mají v Ruské federaci rozpracovány projekty a které by tato významná návštěva mohla podpořit, ale i představitelé podnikatelských subjektů, kteří chtějí této příležitosti využít k navázání nových obchodních kontaktů. Dojde k podpisu nějakých kontraktů?

Vladimír Dlouhý: Ano, firmy během této podnikatelské mise podepíšou mnoho zajímavých kontraktů v řádech miliard korun. S podnikateli nejprve poletíme do Moskvy a poté přeletíme do čtvrtého největšího města Ruské federace Jekatěrinburgu. V obou městech proběhnou česko-ruská podnikatelská fóra za účasti Miloše Zemana, na která budou navazovat právě dvoustranná jednání ruských a českých firem. Navzdory sankcím Rusko skýtá pro české firmy velké příležitosti. Například vozový park veřejné dopravy je v naprosté většině ruských měst velmi zastaralý. Českým firmám se tak nabízí, aby dodávaly buď náhradní díly a modernizace, tak i třeba nová kolejová vozidla. A to i navzdory tomu, že v Rusku se silně projevuje tlak na lokalizaci výroby, respektive spolupráci s klíčovým ruským partnerem. K velmi perspektivním odvětvím ruského trhu patří také letecká doprava, obzvlášť pak segment malých a středních letadel sloužící pro regionální přepravu či pro firemní účely. V Rusku rovněž stoupá poptávka po čističkách odpadních vod a dalších vodohospodářských zařízeních. Zdroje vody jsou totiž často využívány nehospodárně a neekologicky. Mohu takto vyjmenovat desítky dalších.

S jakými problémy se ale budou muset čeští exportéři vyrovnat?

Vladimír Dlouhý: Rusko stále zůstává jedním z našich nejdůležitějších obchodních partnerů, což dokládá především neutuchající zájem českých firem o ruské teritorium. Za splnění určitých podmínek nejsou evidovány od českých firem negativní zkušenosti. Co se ale ruskému trhu vyčítá, je například omezení přístupu zahraničních subjektů do vybraných odvětví ruské ekonomiky (tzv. strategické obory), dlouhá čekací doba při vyřizování různých povolení, byrokratická zátěž, nutnost dlouhodobého působení na ruském trhu nebo stále se měnící legislativa.

/jak-na-