ČR obstála na evropském šampionátu řemeslných dovedností Euroskills 2008

22.09.2008

V závěru minulého týdne proběhl v nizozemském Rotterdamu první ročník soutěže mladých lidí v řemeslných dovednostech EuroSkills 2008. Česká výprava se dnes krátce po poledni vrátila domů se dvěma bronzovými medailemi. Česká republika, která měla s 30 soutěžícími na soutěži třetí největší počet účastníků, skončila v konkurenci více než 400 nejlepších kandidátů z 29 evropských zemí před zeměmi jako je Slovensko, Turecko, Itálie, Španělsko nebo Polsko, které za dva roky bude hostit EuroSkills 2010. Největší úspěch zaznamenaly módní návrhářky z Integrované střední školy živnostenské v Plzni Miroslava Polánková a Michaela Kadlecová, které se umístily ve svém oboru na krásném třetím místě. V kategorii Dopravní stavitelství obsadil čtvrtou příčku tým podporovaný podnikem Stavby silnic a železnic.

Na slavnostním vyhlášení byl přítomen eurokomisař pro vzdělávání Jan Fígel, který prohlásil, že se jedná o mimořádný úspěch pro celou Evropu, která se zde shromáždila a ukázala, že dovednosti a řemeslná zručnost je její budoucností a zárukou konkurenceschopnosti. V Holandsku byli za Českou republiky na soutěži přítomni i zástupci velvyslanectví, ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, ministerstva práce a sociálních věcí, Magistrátu hl. města Prahy, odborných škol a dalších významných institucí.

„Jsme velmi rádi, že se naši pečlivě vybraní soutěžící prosadili v tak velké mezinárodní konkurenci,“ uvedl k soutěži prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel a dodal: „Prostřednictvím této soutěže chceme české mládeži ukázat, že kvalitní řemeslná práce je něco, na co může být mladý člověk po právu hrdý a co také dnešní evropská společnost právem oceňuje.“

„Je to pro nás nedocenitelná zkušenost,“ říká po soutěži členka bronzové dvojice módních návrhářek z Integrované střední školy živnostenské v Plzni Miroslava Polánková. „Českému návrhářství jsme myslím hanbu neudělaly, naopak na porotu jsme zapůsobily, takže z medaile máme opravdu radost my i celá naše škola,“ dodává druhá medailistka ze stejné školy Michaela Kadlecová. Plzeňské studentky se tak umístily hned za kolegyněmi z Velké Británie a z Nizozemí.

Tým dopravních stavitelů, které na soutěž vyslala firma Stavby silnic a železnic (SSŽ), měl za úkol před výstavními halami vydláždit a vyasfaltovat chodník s motivem rotterdamského mostu. To vše v časovém limitu 18 hodin a pod přísným dozorem mezinárodní poroty. Hodnocena byla nejen přesnost zpracování, ale také bezpečnost práce či úklid staveniště. „Zvolili jsme si jinou taktiku než ostatní. Zatímco například domácí Nizozemci začali hned pokládat dlažbu, my jsme se soustředili na kvalitní podloží,“ naznačuje postup českého týmu Václav Kabourek mladší ze společnosti SSŽ. Společně se svým kolegou Janem Vintrem a Romanem Hekem museli čeští stavbaři překonat hned několik úskalí: „Problém byl například s nářadím. Přivezli jsme si jenom drobnější kusy, jako jsou kladívka. Když nám místní pořadatelé dali do ruky lopatu, měla na délku pouhý jeden metr. To by u nás obstálo leda jako rýč,“ říká s úsměvem Jan Vintr.

Velmi dobře si vedli i čeští reprezentanti v týmové soutěži Stavba domku podporovaní společností Metrostav. Zde bylo úkolem realizovat dokončovací práce na hrubě stavbě s co největší přesností (vyzdění štítu, tvorba krovů, klempířské práce a v neposlední řadě obkladačské práce). Velkou roli v této soutěži měl stavbyvedoucí – supervizor, který koordinoval průběh prací, dohlížel na bezpečnost práce a připravoval potřebnou dokumentaci.

Michal Vokurka, ředitel Národního centra CzechSkills se k soutěži vyjádřil: „Byla to pro nás obrovská zkušenost, zejména pro soutěžící a návštěvníky. Naši soutěžící měli neopakovatelnou příležitost ke zhodnocení svých znalostí a dovedností, k výměně zkušeností s ostatními soutěžícími, je to pro ně velká inspirace pro jejich budoucí kariéru. Návštěvníci, většinou mladí lidé a jejich rodiče, měli možnost vidět průřez tradičních i nových profesí a získali konkrétní představu o tom, co které řemeslo či povolání obnáší, například i díky praktickým workshopům, do kterých se mohli zapojit. Soutěž EuroSkills 2008 ukázala, že řemeslo a dovednosti mají v Evropě budoucnost a jsou klíčové pro budoucí rozvoj.“

Foto: bronzové návrhářky z Plzně

Soutěžící ve věku 17-25 let se na soutěži Euroskills 2008 utkali o titul ‘nejlepší z nejlepších’ ve svém specifickém oboru ve více než 49 náročných soutěžích. Soutěže tak navázaly na více než 50-tiletou tradici celosvětových soutěží WorldSkills.

Výběr a vyslání soutěžících na mezinárodní soutěž EuroSkills realizoval za Českou republiku pod záštitou ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy národní koordinátor, kterým je Národní centrum CzechSkills při Hospodářské komoře České republiky. Při výběru soutěžících pro CzechSkills, resp. EuroSkills Hospodářská komora České republiky úzce spolupracovala s živnostenskými společenstvy, školami, firmami a dalšími organizacemi. Výběr soutěžících byl proveden na základě již existujících soutěží, které výše zmíněné instituce pořádají, nebo na základě nově vytvořených soutěží, případně na základě doporučení.

Nejvýznamnější charakteristikou celé události byly inovace v evropských odborných dovednostech a také mezinárodní spolupráce. Více než 40.000 návštěvníků zde mělo příležitost spatřit dovednostní soutěže naživo a současně se i zúčastnit různých interaktivních ukázek a názorných předvedení. Událost EuroSkills je založena na konceptu „vidím, provádím a informuji“. Napínavé odborné soutěže jsou zdrojem inspirace a nabízejí jasný přehled poměrů v nejrůznějších oblastech dovedností
a schopností.

Více informací o českých soutěžících na Euroskills najdete na stránkách Hospodářské komory České republiky na odkazu

/hk-cr-top-02-sede/vzdelavani-a-lidske-zdroje/czechskillseuroskills/czechskillseuroskills/default.aspx,