ČKBS: 99 % krádeží před Vánoci je pouze přestupkem

16.12.2013

Podle statistik začleněného živnostenského společenstva Hospodářské komory České republiky České republiky Českého klubu bezpečnostních služeb (ČKBS) je 99 procent krádeží pouze přestupkem.

Takové případy proto obvykle končí pouze pokutou. „Je to mor,“ říkají pracovníci bezpečnostního personálu a uvádějí následující příklady: „V obchodě s obuví se často stává, že zloději kořist vynášejí přímo na nohou. Staré boty dají do krabice, a v nových, s nálepkami na podrážkách, se snaží dostat ven.“ V obchodě s potravinami zase zadrželi muže, který se snažil ukrást zmražené kuře tím, že jej ukryl na hlavě pod kloboukem. K prozrazení došlo tak, že maso začalo pod kloboukem tát. Známý je také případ, kdy dvě ženy v obchodě s látkami, omotaly tkaninu kolem těla a při odchodu s obchodu bylo strážným nápadné, jak rychle přibraly na váze.

Dle světové zprávy o krádežích v obchodech ČKBS monitoruje, že největší ztráty v důsledku krádeží jsou zaznamenávány v obchodech s oblečením, stavebními materiály, drogeriích a samoobslužných lékárnách. Většina zlodějů se zaměřuje na značkové oblečení a drobné předměty s relativně vysokou hodnotou, jako jsou například holicí strojky, krémy a parfémy, elektronické přístroje, DVD a elektronické hry. Populární jsou také drahé potraviny, např. výživa pro miminka, vysoce kvalitní maso, káva a alkohol.

Zvýšení o 5,6% výdajů na zabezpečovací techniku v roce 2012, což představuje více než 21 miliard euro, sice vedlo ke snížení počtů krádeže. Podle aktuálních statistik ČKBS však v důsledku snížení výdajů na zabezpečovací techniku v roce 2013 došlo naopak k výraznému nárůstu úrovně ztrát v Evropě, a to až o 7,8%. V celé Evropě pak náklady spojené s krádežemi v obchodě činí 38,857 miliardy eur. Tento výdaj bývá rozúčtován poctivým zákazníkům obchodů. Na průměrnou evropskou rodinu to vychází přibližně na 150,33 EUR (98,12 euro v Česku).

Zákazníci by měli být ostražití při odchodu z obchodu s nákupem. Například v říjnu 2014 napadl v Praze neznámý útočník ženu nesoucí nákupní tašky. Útočník ji udeřil, pak vytrhl tašku a utekl. To samé se může stát komukoliv z nás. Dávejme si proto pozor na kapsáře, kteří se mohou objevit v obchodech a při nakládání nákupů do auta,“ varuje Vladimír Rambousek, prezident ČKBS.