Čínský premiér: Ve střední a východní Evropě hodláme investovat 10 miliard eur

26.11.2015

Podnikatelská delegace, která doprovází předsedu vlády Bohuslava Sobotku, při jeho návštěvě Číny, zahájila svoji cestu Česko-čínským podnikatelským fórem v Šanghaji. Akce se zúčastnila téměř stovka čínských firem, ale i představitelé státní správy.

Předseda Sobotka ve svém projevu vyzdvihl vynikající spolupráci a hlavně přátelské vztahy mezi oběma zeměmi, zároveň uvítal čínské investice v ČR a vyjádřil svou podporu českým firmám a jejich aktivitám na čínském trhu.

Tento přístup ocenil ve svém vystoupení i prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. „Velmi si vážíme podpory vládních institucí, které se dostává českým podnikatelům. Obzvláště na takovém trhu, jako je Čína, je toto zásadní,“ uvedl Dlouhý.

V úterý 24. listopadu doprovázeli podnikatelé předsedu vlády na zasedání 16+1, tedy nejvyšších představitelů středo a východoevropských zemí a Čínské lidové republiky. Během akce vystoupil premiér Číny Li Kche-čchiang, který vyslovil plnou podporu vzájemným ekonomickým vztahům. „Plně si uvědomujeme význam tohoto teritoria střední a východní Evropy a hodláme zde v nejbližší době investovat až deset miliard eur, a to především do infrastruktury. Stejně tak vítáme i evropské investice v naší zemi,“ řekl.

Podnikatelé se poté měli možnost zúčastnit několika specializovaných seminářů a následně se zapojit do neformálních diskusí. Cesta premiéra ČR dále pokračuje do Pekingu a na jednání v provincii Hebei.

/nejcastejsi-pracovnepravni-preslapy-zamestnavatelu-webinar-hospodarska-komora/