Čeští podnikatelé se vrátili z úspěšné mise v Bělorusku

24.05.2016

Delegace čtyřiceti podnikatelů doprovázela ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka v Bělorusku. V Minsku se zástupci českých firem zúčastnili B2B fóra a navštívili výrobní potravinářský závod, ve městě Gomel poté navštívili mezinárodní veletrh, kde se podařilo posunout spolupráci s běloruskými obchodními partnery.

„Do Běloruska vyrazilo mnoho významných českých firem, které již mají s místním trhem dobré zkušenosti, a proto by rády své působení dále rozšířily. Prezident Běloruské obchodní komory nabídl na společném jednání užší spolupráci v rámci volných průmyslových zón a nových technologických parků. Já bych osobně podpořil i spolupráci mezi našimi univerzitami především v oblasti výměny studentů a účastí na odborných stážích,“ zhodnotil misi viceprezident HK ČR Michal Štefl.

Nabízených příležitostí se chopila například Kabelovna Děčín Podmokly, která začala řešit distribuci telekomunikačních a optických kabelů v zemích SNS. „Projednávali jsme i možnost lukrativního zastoupení pro Rusko, Ázerbájdžán a Kazachstán nebo variantu společné výroby v Minsku. Máme již domluven další termín schůzky, kde budeme probírat konkrétní návrhy,“ doplňuje ředitelka obchodního oddělení Kabelovny Lenka Mádlová.

Zástupci firmy Bonatrans Group jednali s Běloruskými železnicemi ohledně dodávek kol pro opravy lokomotiv a o dodávce tramvajových kol pro místního výrobce tramvají. Ředitel zahraničního podnikání firmy Metrostav a.s., Václav Soukup upřesnil: „Jednali jsme o možnostech dodávek při výstavbě 3. linie minského metra včetně exportního financování“. Na této výstavbě by se ráda podílela i firma Škoda Transportation, která v tomto směru vedla několik dalších jednání ohledně dodávek nových souprav. „Rádi bychom navázali na již úspěšné dodávky moderních souprav metra do Petrohradu,“ informoval viceprezident firmy Jaromír Jelínek.

Úspěšná byla i firma Polanský Group a.s., která navázala nové vztahy s potenciálními partnery v oblasti recyklací sutí. Regionální ředitel firmy Bednar FMT Jaroslav Koreček označil jednání za nadějná: „Jednal jsme s několika novými partnery ohledně možnosti společné výroby zemědělské techniky. Jde se např. o výrobu předseťových kombinátorů a seček.“

Hospodářská komora ČR pravidelně organizuje podnikatelské mise do celého světa. Jen za loňský rok vypravila osmnáct misí do více než 20 zemí, kterých se účastnily řádově stovky zástupců českých firem.

/nejcastejsi-pracovnepravni-preslapy-zamestnavatelu-webinar-hospodarska-komora/