Česko-slovenský smíšený hospodářský výbor projednával otázky dopravní dostupnosti i eura

24.09.2015

Hospodářská komora České republiky ve spolupráci se Slovenskou obchodní a průmyslovou komorou (SOPK) dnes zorganizovala v Luhačovicích obnovené zasedání Česko-slovenského smíšeného hospodářského výboru. Členové platformy, která představuje iniciativní a poradní orgán HK ČR a SOPK při jednání s vládami ČR a SR v otázkách odstraňování překážek ve vzájemném obchodě, se dnes mj. podělili o své zkušenosti se schvalováním velkých investičních projektů k návaznosti na dopady na životní prostředí a PPP projekty.

„Cílem tohoto výboru je umožnit přímou diskuzi mezi významnými podnikateli obou zemí a nabídnout prostor pro výměnu zkušeností a řešení aktuálních výzev a problémů ve vzájemných vztazích,“ představil výbor Dlouhý. Přičemž výbor byl původně zřízen na konci 90. let na základě memoranda o spolupráci mezi HK ČR a SOPK.

Akci, která proběhla v rámci mezinárodní konference Střední Morava křižovatka dopravních a ekonomických zájmů, zahájil ekonom a prezident HK ČR Vladimír Dlouhý, předseda Česko-slovenského smíšeného hospodářského výboru a generální ředitel Koh-i-noor Holdingu Vlastislav Bříza, předseda Slovensko-českého smíšeného hospodářského výboru Robert Hančák, velvyslankyně ČR na Slovensku Livia Klausová a další významné osobnosti.

Účastníci dnešní akce se mj. shodli na tom, že je potřeba posílit dopravní dostupnost, prioritou je výstavba komunikace R6 a také stavba rychlostní silnice R49 od Hulína ke slovenským hranicím, která se kvůli sporům s ekology zpožďuje. V souvislosti s uplatňováním „německé“ minimální mzdy na zaměstnance českých a slovenských dopravních firem se obě hospodářské komory dohodly na koordinovaném postupu.

Česko-slovenský smíšený hospodářský výbor má ambici angažovat se především v obchodních otázkách, avšak bude se zajímat i o odvětví, jež jsou s obchodem úzce spjata. Jedním z aktuálních témat je problematika zavedení eura v ČR a výhody a nevýhody, které jeho implementaci přinášejí.

Česko-slovenský smíšený hospodářský výbor obou hospodářských komor zasedne opět za půl roku, akci bude organizovat tentokrát slovenská strana.

/nejcastejsi-pracovnepravni-preslapy-zamestnavatelu-webinar-hospodarska-komora/