Česko-rakouského obchodního fóra se kromě prezidenta ČR a Rakouské republiky zúčastnilo 200 českých a rakouských firem

13.04.2016

Rakouský prezident Heinz Fischer druhým dnem pokračuje ve státní návštěvě ČR. Společně s českým prezidentem Milošem Zemanem dnes vystoupil na Česko-rakouském obchodní fóru, které v pražském hotelu Hilton uspořádaly Hospodářská komora ČR a Rakouská hospodářská komora.

„Česko-rakouské ekonomické vztahy jsou velmi dobré. Rakousku jsme předali i určitý signál, že dnes to není už jen o velkých rakouských firmách, které investují v ČR, ale začínáme vidět i příklady opačné, kdy velké investice z ČR přicházejí do Rakouska, a to je důležité,“ upozornil během fóra, kterého se zúčastnilo na 200 zástupců českých i rakouských firem, na nový trend ve vývoji hospodářských vztahů mezi ČR a Rakouskou republikou prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Ekonomické vztahy ČR a Rakouska se začaly v 90. letech rozvíjet právě díky přílivu rakouských investic do ČR a až do roku 2004 bylo Rakousko dokonce třetím nejdůležitějším obchodním partnerem ČR. „Aby se i české výrobky úspěšně prosadily na tak náročném trhu, jako je ten rakouský, potřebujeme je dostat na vyšší úroveň. A tady vidím velký prostor pro spolupráci s rakouskými firmami,“ podotkl Dlouhý. Kromě prezidentů obou komor Christopha Leitla a Vladimíra Dlouhého na fóru vystoupili také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, 1. místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš, guvernér ČNB Miroslav Singer či zástupci firem – generální ředitel Aero Vodochody Ladislav Šimek a ředitel zahraničního podnikání Skupiny Metrostav Václav Soukup. Následovala dvoustranná jednání mezi rakouskými a českými firmami.

Roušky a respirátory pro vaše zaměstnance skladem