České firmy mají šanci uspět v Latinské Americe

19.12.2016

Hospodářská komora České republiky uspořádala ve spolupráci s Velvyslanectvím Španělska v Praze seminář „Španělsko – Největší partner Latinské Ameriky v Evropě.“ Zahájili ho prezident HK ČR Vladimír Dlouhý, velvyslanec Španělska v ČR J.E. Pedro Calvo-Sotelo a náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR Vladimír Bärtl. V prvním bloku vystoupili výkonný ředitel Invest in Spain José Carlos García Quevedo a vedoucí oddělení Amerik, Sekce EU a zahraničního obchodu MPO Matyáš Pelant. Ve druhém bloku byly představeny podnikatelské případy, které prezentovali Luiz Almas z Jablotron Alarms a.s. a Václav Audes z Havel, Holásek & Partners s.r.o.

Semináře se zúčastnilo přes 50 zástupců českých firem, z nichž někteří se účastnili i bilaterálního jednání s výkonným ředitelem Invest in Spain Pedrem Calvem-Sotelem. Jak řekl prezident Dlouhý, „Latinská Amerika v dnešní době představuje velkou příležitost.“ I díky prezentovaným praktickým příkladům se potvrdilo, že české firmy mají velkou šanci uspět na latinskoamerických trzích. Spolupráce se španělskými firmami, které se v cílovém prostředí velmi dobře orientují, může být velice prospěšná pro obě strany. Luiz Almas z Jablotron Alarms a.s. sdělil, že spolupráce s partnery na místě je naprosto klíčová, neboť jim napomáhá překonat překážky jako je vzdálenost, jiné normy výrobků, volatilita měnového kurzu, daně a cla, apod.

Publikace