Bytová výstavba v Praze kolabuje. Za extrémním nárůstem cen bytů stojí zastavení povolování staveb, upozorňuje Hospodářská komora

15.12.2017 Miroslav Diro

V Praze je v současné době v povolovacím procesu „zamrzlých“ 900 projektů s přibližně 40 000 byty. Toto číslo přitom výrazně narostlo v posledních letech, od roku 2000 poklesl počet vydaných územních rozhodnutí a stavebních povolení dokonce o 75 %, upozorňuje Hospodářská komora na základě analýzy společnosti Deloitte. Důvodem přitom není jen složitá legislativa, ale i její zneužívání k obstrukcím.

„Právě toto hrozivé číslo „zamrzlých bytů“ v různé fázi schvalování stojí primárně za extrémním nárůstem cen v posledních letech. Pokud se nepřistoupí k rychlé nápravě, bude v dalších letech nedostatek bytů fatálně narůstat a spolu s tím poroste i jejich cena,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Podle Hospodářské komory se proto nejedná o realitní bublinu, ale o reálný nedostatek nových bytů na trhu.

„Aktuální statistiky o výstavbě v Praze jsou alarmující, avšak budoucnost je ještě pesimističtější, pokud se nepodaří zásadně rozhýbat tempo vydávání územních rozhodnutí či stavebních povolení,“ dodal Dlouhý. V současné době prodávané byty totiž pochází ze žádostí podaných v letech 2010 až 2014.

Zásadní nepoměr mezi podanými žádostmi a vydanými stavebními povoleními vzniká v důsledku prodlení oproti zákonným lhůtám na každé úrovni povolovacích procesů (stanoviska, EIA, územní rozhodování, stavební povolení) a dále v řadě odvolacích, přezkumných a soudních řízení. Dnes prakticky neexistuje projekt, který by byl projednán, posouzen a schválen v zákonem předpokládaných lhůtách. Hospodářská komora apeluje na vytvoření takových podmínek v Praze a ČR, které by proces schvalování projektů zásadně zrychlil.

Právě vydaná územní rozhodnutí a stavební povolení indikují trend dostupnosti bydlení v dalších letech. A zde se Praha fatálně propadá. „Pokud zanalyzujeme počet vydaných stavebních povolení za posledních 17 let, pokles je téměř čtyřnásobný. V roce 2000 bylo v Praze vydáno více než 8 tisíc stavebních povolení pro byty, zatímco v roce 2017 odhadujeme jejich počet jen kolem 2 tisíc. A to přesto, že se zvyšuje počet nových žádostí,“ upozorňuje Michal Melč, analytik společnosti Deloitte, která se rozvojem Prahy dlouhodobě zabývá.

Vydaná SP bytové domy kraj

RokPraha (řada 1)Středočeský (řada 2)
20057 4858 540
20067 2658 805