Bytová výstavba v Praze kolabuje. Za extrémním nárůstem cen bytů stojí zastavení povolování staveb, upozorňuje Hospodářská komora

15.12.2017 Miroslav Diro

V Praze je v současné době v povolovacím procesu „zamrzlých“ 900 projektů s přibližně 40 000 byty. Toto číslo přitom výrazně narostlo v posledních letech, od roku 2000 poklesl počet vydaných územních rozhodnutí a stavebních povolení dokonce o 75 %, upozorňuje Hospodářská komora na základě analýzy společnosti Deloitte. Důvodem přitom není jen složitá legislativa, ale i její zneužívání k obstrukcím.

„Právě toto hrozivé číslo „zamrzlých bytů“ v různé fázi schvalování stojí primárně za extrémním nárůstem cen v posledních letech. Pokud se nepřistoupí k rychlé nápravě, bude v dalších letech nedostatek bytů fatálně narůstat a spolu s tím poroste i jejich cena,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Podle Hospodářské komory se proto nejedná o realitní bublinu, ale o reálný nedostatek nových bytů na trhu.

„Aktuální statistiky o výstavbě v Praze jsou alarmující, avšak budoucnost je ještě pesimističtější, pokud se nepodaří zásadně rozhýbat tempo vydávání územních rozhodnutí či stavebních povolení,“ dodal Dlouhý. V současné době prodávané byty totiž pochází ze žádostí podaných v letech 2010 až 2014.

Zásadní nepoměr mezi podanými žádostmi a vydanými stavebními povoleními vzniká v důsledku prodlení oproti zákonným lhůtám na každé úrovni povolovacích procesů (stanoviska, EIA, územní rozhodování, stavební povolení) a dále v řadě odvolacích, přezkumných a soudních řízení. Dnes prakticky neexistuje projekt, který by byl projednán, posouzen a schválen v zákonem předpokládaných lhůtách. Hospodářská komora apeluje na vytvoření takových podmínek v Praze a ČR, které by proces schvalování projektů zásadně zrychlil.

Právě vydaná územní rozhodnutí a stavební povolení indikují trend dostupnosti bydlení v dalších letech. A zde se Praha fatálně propadá. „Pokud zanalyzujeme počet vydaných stavebních povolení za posledních 17 let, pokles je téměř čtyřnásobný. V roce 2000 bylo v Praze vydáno více než 8 tisíc stavebních povolení pro byty, zatímco v roce 2017 odhadujeme jejich počet jen kolem 2 tisíc. A to přesto, že se zvyšuje počet nových žádostí,“ upozorňuje Michal Melč, analytik společnosti Deloitte, která se rozvojem Prahy dlouhodobě zabývá.

Vydaná SP bytové domy kraj

Rok Praha (řada 1) Středočeský (řada 2)
2005 7 485 8 540
2006 7 265 8 805