„Zelený“ certifikát má v Česku přes sto agroturistických zařízení

06.05.2008

Požadavek na zodpovědné chování k životnímu prostředí dnes ovlivňuje cestovní ruch více než kdy předtím. Hotely a cestovní kanceláře bojují o „zelený“ certifikát, který garantuje jejich ekologické chování, a z ekologie se tak postupně i dobrý byznys. Evropské centrum pro ekoagroturistiku (ECEAT), člen organizace ECEAT International, nabízí certifikaci ubytovacích zařízení z pohledu přínosu podniku k udržitelnému rozvoji. „Podnikatel certifikací dokazuje například to, že nakládá šetrně s vodou a energiemi, využívá zelených stavebních technik, podporuje ekologické zemědělství a šetrnou dopravu nebo dostatečně informuje své hosty o ekologickém chování v dané lokalitě,“ vysvětluje Kateřina Gryndlerová, výkonná ředitelka sdružení ECEAT. Značku ECEAT Quality Label nese v Evropě tisícovka objektů. V České republice už bylo takto certifikováno 120 zařízení, z toho asi sto na venkově.

 

Požadavek na zodpovědné chování k životnímu prostředí dnes ovlivňuje cestovní ruch více než kdy předtím. Hotely a cestovní kanceláře bojují o „zelený“ certifikát, který garantuje jejich ekologické chování, a z ekologie se tak postupně i dobrý byznys. Evropské centrum pro ekoagroturistiku (ECEAT), člen organizace ECEAT International, nabízí certifikaci ubytovacích zařízení z pohledu přínosu podniku k udržitelnému rozvoji. „Podnikatel certifikací dokazuje například to, že nakládá šetrně s vodou a energiemi, využívá zelených stavebních technik, podporuje ekologické zemědělství a šetrnou dopravu nebo dostatečně informuje své hosty o ekologickém chování v dané lokalitě,“ vysvětluje Kateřina Gryndlerová, výkonná ředitelka sdružení ECEAT. Značku ECEAT Quality Label nese v Evropě tisícovka objektů. V České republice už bylo takto certifikováno 120 zařízení, z toho asi sto na venkově.Přirozenou formou trvale udržitelného cestovního ruchu je venkovská turistika. Ta má v českých podmínkách svá specifika. Zpěv ptáků místo řinčení budíku, čerstvá zelenina ze zahrádky, projížďka na koni… Sen o životě na venkově si většina Čechů splnila pořízením vlastní chaty nebo chalupy. V konkurenci chalupářů se snaží prosadit i druhá forma venkovské turistiky: jednorázové pobyty v soukromí, penzionech či malých kempech. „Agroturistika nabízí možnost zapojit se přímo do chodu zemědělské usedlosti nebo farmy. Turisté tak mohou pomáhat s krmením zvířat nebo s prací na zahradě. Taková dovolená je zajímavá především pro rodiny s dětmi, pro které je největším zážitkem kontakt se zvířaty chovanými na farmě,“ řekl ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška. Agroturistiku provozují ve většině případů jako přivýdělek k hlavní pracovní činnosti zemědělci. Velmi rychle se rozvinula např. v Itálii, Francii nebo Irsku. V Čechách pak hlavně na Šumavě, dále v jižních Čechách a postupně také v dalších turistických oblastech, jako jsou Vysočina, Český ráj nebo Valašsko.Kolik lidí se ročně rozhodne pro takový typ dovolené, statistiky neevidují. Jejich počet v České republice se pokouší odhadnout předseda Svazu venkovské turistiky Petr Novák: „Svaz sdružuje 130 podnikatelů, což je asi pět až deset procent celkového počtu podnikatelů ve venkovském cestovním ruchu. Za naše členy dojdeme k zhruba sto tisícům přenocování a 32 500 návštěvníkům. Pro celý sektor venkovské turistiky tipuji čísla desetkrát až dvacetkrát vyšší.“Nejpočetnější skupinu zahraničních návštěvníků tvoří Nizozemci, i když těch v posledních letech mírně ubylo. Na venkov jezdí hodně také naši sousedé. „Němci navštěvují hlavně jihozápad a severozápad republiky, Poláci zase sever. Nejméně ze sousedních zemí láká venkov Rakušany,“upřesňuje Novák. Mění se i potřeby české klientely. Levná dovolená pod stanem s jídlem z vlastních zdrojů už Čechy tolik netáhne jako dřív. Přednost dostávají pobyty se zajištěným stravováním. „Turisté hledají kvalitnější služby a jsou ochotni za ně dobře zaplatit,“ dodává Novák.

Publikace