Prezident Hospodářské komory jednal s premiérem o snižování administrativní zátěže podnikatelů i zaměstnávání Ukrajinců

Aktuální otázky týkající se spolupráce vlády s Hospodářskou komorou, vládní program na rekrutování pracovních sil z Ukrajiny, který se stává kvůli českým úřadům nefunkční, ale i nové projekty Hospodářské komory přinášející snížení neúměrné administrativní zátěže podnikatelů. Tato témata se stala ústředními body dnešního jednání prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého a tajemníka Hospodářské komory Tomáše Vrbíka s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou.

Během pracovního setkání prezident Hospodářské komory mj. upozornil, že v procesu zařazování firem do projektu Režim Ukrajina se stále prodlužuje doba mezi zařazením firmy do projektu a oslovením uchazeče generálním konzulátem ve Lvově ke schůzce. Nyní je naplněna kapacitní kvóta programu už na květen 2017, systém je podle Hospodářské komory za současných podmínek pro zaměstnavatele nevyhovující kvůli více než 5měsíční čekací lhůtě, proto požaduje urychlené projednání vládního materiálu o navýšení kapacity ve Lvově a nastavení pružného fungování systému ze strany českého konzulátu ve Lvově a orgánů ministerstva vnitra.

Řeč byla také o Právním elektronickém servisu pro podnikatele (PES), Hospodářská komora chce uzákonit zajištění publikace všech právních povinností podnikatelů v jednom informačním systému. Firmám a fyzickým osobám by PES výrazně snížil administrativní zátěž, systém by jim jednak zpřístupnil všechny zákony a předpisy ukládající podnikatelům nějaké povinnosti na jednom místě, a současně by jim umožnil jejich přehlednou správu.