GDPR na Hospodářské komoře: Do účinnosti evropského nařízení o ochraně osobních údajů zbývá necelý rok

Zástupci více než šedesáti tuzemských firem se dnes v pražském Florentinu seznamují s novým evropským nařízením, kvůli kterému musí podnikatelé upravit svá vnitřní pravidla i IT systémy pro zacházení s osobními údaji.

„Nařízení GDPR bude účinné, to znamená aplikovatelné, od května 2018. Firmy mají tedy ještě necelý rok na přípravu,“ připomněla podnikatelům právní expertka Hospodářské komory Markéta Schormová s tím, že firmám, které se včas na novinku nepřipraví, hrozí vysoké sankce. Seminář zaměřený na problematiku ochrany osobních údajů, tentokrát nazvaný „Revoluce v ochraně osobních údajů! Jak se připravit na Nařízení GDPR? ICT a odpovědnost právnických osob“, organizuje Hospodářská komora s Advokátní kanceláří Pečený-Fučík-Langer.

S novými pravidly GDPR Hospodářská komora členské firmy intenzivně seznamuje už několik měsíců. Kromě pořádání odborných seminářů se špičkovými právníky a předními IT odborníky v České republice vede také informační kampaň, mj. v periodikách adresovaným členům Hospodářské komory - na internetových stránkách Hospodářské komory, v elektronickém newsletteru Týden v kostce či tištěném měsíčníku Komora.cz. V těchto dnech vydala také novou příručku, která podnikatelům přibližuje, jak se mají na nové nařízení připravit, kolik je to bude stát a zda se regulace týká opravdu každého. Praktické dopady nové právní úpravy přitom ilustruje na vzorové společnosti.