Afrika – jedinečná příležitost pro české podnikatele

Rychlý rozvoj ekonomiky i nutnost výstavby nové infrastruktury. Africký kontinent je pro české firmy velikou výzvou. Zaznělo to na dnešní prezentaci a semináři jihoafrické poradenské firmy intoSA s názvem „Doing business in Africa“, který pořádala Hospodářská komora ČR. Akce nabídla zhruba dvěma desítkám podnikatelů ucelený ekonomický pohled na investiční příležitosti na rychle se rozvíjejícím kontinentu.
„Pevně věřím, že se zeměmi z afrického kontinent se obchodovat musí. Je důležité být v tomto teritoriu velmi aktivní, jakkoliv tento kout světa zatím není v hledáčku českých podnikatelů,“ dodal k tématu předseda Zahraniční sekce Hospodářské komory ČR Ilja Mazánek. Velkou šanci skýtá Afrika zejména pro firmy z oboru energetiky, strojírenství nebo zemědělství. Čeští podnikatelé se v rámci semináře dozvěděli více o legislativních záležitostech, zakládání firem či poboček, o vízových a licenčních povinnostech, o daňovém zatížení apod.
Jednu z největších příležitostí představuje nejbohatší africký stát – Jihoafrická republika, na kterou se Hospodářská komora zaměřuje dlouhodobě. Začátkem dubna do této země uspořádala podnikatelskou misi. Cesta navázala na dřívější setkání se zástupci rozvinuté jihoafrické provincie KwaZulu-Natal na půdě Hospodářské komory ČR.