Vyjádření HK ČR k přijetí novely zákona o nemocenské

Poslanecká sněmovna dnes (8. 11.) ve třetím čtení přijala návrh zákona, který ukládá zaměstnavatelům povinnost hradit nemocenskou v prvních dvou týdnech nemoci při refundaci těchto prostředků státem. Tuto variantu považuje HK ČR za nepřijatelnou, zatěžující malé firmy (do 25 zaměstnanců) nadměrnou administrativou a zvyšující jejich náklady.

Poslanecká sněmovna dnes (8. 11.) ve třetím čtení přijala návrh zákona, který ukládá zaměstnavatelům povinnost hradit nemocenskou v prvních dvou týdnech nemoci při refundaci těchto prostředků státem. Tuto variantu považuje HK ČR za nepřijatelnou, zatěžující malé firmy (do 25 zaměstnanců) nadměrnou administrativou a zvyšující jejich náklady.

„Hospodářská komora zásadně nesouhlasí s přijatou variantou změny v systému vyplácení nemocenských dávek. Jsme odhodláni oslovit Senát a přesvědčit horní komoru Parlamentu, aby přijala pozměňovací návrh tohoto zákona, kterým bude jeho účinnost odložena minimálně v případě malých firem do pětadvaceti zaměstnanců. Pro větší subjekty se totiž touto úpravou fakticky nic nemění,“ vysvětluje prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek.

Na přehlasování veta Senátu potřebuje Poslanecká sněmovna nadpoloviční většinu hlasů, Hospodářská komora ČR spoléhá na to, že potřebných sto jedna poslanců proti pozměňovacímu návrhu ruku nezvedne.

„K takovému postupu nás donutilo to, že poslanci nevyslyšeli logické argumenty, proč tento návrh nepřijímat. Jde o zákonnou úpravu, která by podmínky pro podnikání drobných firem citelně zhoršila. Obavy podnikatelů z legislativní úpravy v oblasti nemocenské vyplynuly také z průzkumu HK ČR,“ uzavřel Drábek.