PREZENTAČNÍ VIDEO HK ČR

OBCHODUJTE S ÍRÁNEM
 - BRÁNA DO PERSIE

HK ČR nesouhlasí se zavedením elektronického kontrolního hlášení pro účely správy DPH

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) rozporuje návrh na zavedení kontrolního hlášení v rámci novely zákona o dani z přidané hodnoty, která byla dodatečně zařazena na program dnešního jednání vlády a následně vládou schválena.

HK ČR považuje za klíčové upozornit na problematiku tzv. elektronického kontrolního hlášení pro účely správy DPH, které navrhovaná novela zavádí, a které bude mít nemalé dopady na podnikatelskou veřejnost zejména v plošnosti hlášení a riziku libovůle státní správy při vymezení rozsahu a obsahu hlášení. Ministerstvo financí ze dne na den jednoduše změní formulář bez jakéhokoliv legislativního procesu. Neplnění povinnosti navíc bude postihováno velmi vysokými sankcemi.

Na půl milionu plátců DPH se díky tomuto návrhu stane rukojmími finanční správy v rámci boje proti mnohonásobně menšímu počtu vědomých daňových podvodníků. HK ČR svým postojem nezpochybňuje dlouhodobý cíl vlády zefektivnit výběr daní. Neplacení daní považujeme za neférovou konkurenční výhodu oproti řádným podnikatelům, i přes to však nemůžeme akceptovat další nárůst byrokratické zátěže, který by byl s takovou normou spojen. Její plošné zavedení totiž způsobí, že i čtvrtletní plátci daně budou muset každý měsíc podávat hlášení. Právě byrokratická zátěž je přitom jednou z největších překážek, na které si naši členové – podnikatelé dlouhodobě stěžují.

V nadcházejícím legislativním procesu se HK ČR bude i nadále snažit o změnu tohoto návrhu a o věcnou diskusi s poslanci o aspektech novely, která podle nás není v souladu s podporou podnikatelského prostředí v ČR.

Hlavní partneři HK ČR